Sparing med ekstra nedbetaling på forbrukslånet ditt

Sparing med ekstra nedbetaling på forbrukslånet ditt

En effektiv måte å spare penger på, er ved å betale ned gjeld. Har man lån uten sikkerhet, betaler man en god del i rente hver måned. På den måten vil man få noen ekstra kroner tilgjengelig hver måned i økte avdrag slik at man kan betale ned enda mer av gjelden. Men når man vurderer om man skal betale ned gjeld eller eventuelt spare penger på en høyrentekonto, så blir det alltid en balanse mellom hva som er mest lønnsomt i forhold til skattefradrag og renter på lån. I forhold til boliglån, kan det være at sparing på en høyrentekonto vil være mer lønnsomt enn å betale ned lånet.

Men det er ikke alltid kun hva som er mest lønnsomt som teller. Det kan også være snakk om hvor mye man har tilgjengelig for å spare. Lån koster en del hver måned. Ved å betale ned en del av lånet, kan man få redusert månedlige innbetalinger, og da får man mer penger tilgjengelig som gjør at man kan spare større beløp hver måned etter den ekstra nedbetalingen. Men en viktig faktor i forhold til sparing, er ikke bare pengene du sitter igjen med på konto. Når du betaler ned gjeld på leilighet eller hus, vil andelen av verdien på leiligheten eller huset som er din øke. Dette er en formue på samme måte som penger du har på en sparekonto.

Redusere utgifter med nedbetaling

Ekstra nedbetaling på lån bidrar til økt mulighet for sparing ved at man reduserer rentene man har i forhold til gjeld slik at man kan spare et høyere beløp hver måned. Om målet med ekstra nedbetaling av lån er økt sparing til andre utgifter etter nedbetalingen, kan må man kontakte banken for å endre innbetalingene i forhold til den ekstra nedbetalingen av lån man har oppnådd. Det man da får ekstra tilgjengelig i budsjettet hvert år, er ekstra penger man kan spare hver måned etter nedbetalingen. Men om man vil være sikker på at man benytter den mest lønnsomme sparemetoden, så er det ikke sikkert man oppnår den høyeste lønnsomheten ved nedbetaling av boliglån i forhold til dagens renter, men nedbetaling av kredittkort og forbrukslån er alltid lønnsomt.

Spare renter

Ved nedbetaling av lån sparer man renter på beløpet man betaler ned. Dette kan utgjøre en del på lån uten sikkerhet eller på kredittkort. Ved å betale ned kredittkort og forbrukslån raskere enn planlagt, vil neste avdrag på kredittkort eller lån bli høyere på grunn av at renteandelen synker raskere enn tidligere planlagt. Når forbrukslån og kredittkort til slutt er nedbetalt, har man mer tilgjengelig som man kan spare til andre ting etterpå. Nedbetaling av boliglån vil også gi deg besparelse i renter. Men renteandelen du får redusert hver måned for raskere innbetaling vil være lavere for boliglån, da renten per lånekrone er lavere. Det er uansett en fordel med ekstra innbetaling av lån også for boliglån da man etterhvert eier mer av boligen selv.

Egenkapital i leilighet øker ved nedbetaling

Den økte formuen man oppnår med ekstra nedbetaling av lån er en meget effektiv form for sparing. Når du oppnår en lavere gjeldsandel på boligen, vil du ha en høyere egenkapital når du eventuelt ønsker å investere i noe nytt senere. Ønsker man for eksempel å investere i en leilighet for utleie, har man egenkapitalen i primærboligen å bruke som egenandel på leiligheten man kjøper, og formuen vil være høyere selv om man ikke har mer på konto.

Men det kan alltid være lurt å spare opp et buffer på en bankkonto også, slik at man har kontanter i bakhånd. Ulempen med å betale ned alt man har tilgjengelig på lån, er at det er vanskelig å omgjøre denne formuen til kontanter om man får en uforutsett utgift.


Comments are closed.